SPIS PRZEPISÓW

10 kwietnia 2016

Bułeczki z jabłkami



Nasze ulubione bułeczki drożdżowe,
tym razem z jabłkami na szarlotkę.

   Składniki:

-65 dkg mąki 480
-5 dkg drożdży
-6 jajek
-9 łyżek cukru
-350 ml ciepłego mleka
-8 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
-słoik jabłek na szarlotkę


Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka,
3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy 8 łyżek cukru, dodajemy 4 żółtka
 i jedno całe jajko i miksujemy.


Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól, aromat,
3 szklanki mąki i miksujemy.

Dodajemy pozostałą mąkę i ręką wyrabiamy ciasto.

Na koniec dodajemy roztopione masło
i wyrabiamy, aż się wchłonie.


Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na części.


Rozwałkowujemy.


W zależności od kształtu bułeczek,
tniemy na prostokąty lub kwadraty.


Prostokąty nacinamy na brzegach,
na środek układamy jabłka i zaplatamy.



Na kwadratach układamy jabłka i zawiązujemy rogi,
tworząc węzełki.



Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
bułeczkom pozwalamy chwilę urosnąć,
smarujemy roztrzepanym jajkiem,
możemy posypać brązowym cukrem


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 15-20 minut.




Smacznego !













11 komentarzy:

  1. Czy bułeczki czy rureczki, u Was wszystko wygląda tak domowo i apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taki bułeczki z jabłkiem ;) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne. Widzę Was Maminku kochany jako znawcę wypieków drożdżowych. Zawsze wypieki wyglądają apetycznie, tak swojsko i są pięknie wyrośnięte.
    Czy mogę do takich bułeczek użyć mąki 500 lub 550? Takie mam zawsze w domu. Czy lepiej kupić taką, która jest podana w przepisie?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agnieszko! Z naszych doświadczeń wynika, że najlepsza jest
      mąka Szymanowska 480. Może być też każda mąka 450.
      Mąki 500 i 550 nie stosowaliśmy do drożdżówek a 650 i 750 stosujemy
      do wypieku chlebów. Życzymy powodzenia i gorąco pozdrawiamy :)

      Usuń
  4. Pycha , zabieram jedną bułeczkę do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe bułeczki, że aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności u Was! :) Bułeczki wyglądają 100x lepiej jak ze sklepu ;) Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i pachnące :) Wspaniałe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę jedną się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki są świetne :)
    Chyba zrobię takie swojej córci :)

    OdpowiedzUsuń