Pączki bez nadzienia o bardzo nieregularnych kształtach,
stąd nazwa"kudłacze".
Składniki:
-5 dkg drożdży
-1,5 łyżki cukru
-220 ml ciepłego mleka
-3 żółtka
-2 szklanki i 3 łyżki mąki
-szczypta soli
-aromat
-2 łyżki oleju
-olej do smażenia
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 1/4 mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy
i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe mleko,
szczyptę soli, aromat, żółtka, pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy łyżką,
na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, jeszcze raz mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
W garnku rozgrzewamy olej.
Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością oleju
do moczenia łyżki.
Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta
i umieszczamy je w gorącym oleju.
Im bardziej nieregularne kształty, tym lepiej.
Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy i gotowe.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jakie oryginalne kształty!Pamiętam,jak Mama robiła te "pączki"(były pyszne).Ja też spróbuję je zrobić,a że z Twoich przepisów jakoś mi wszystko wychodzi,pewnie i "kudłacze" będą udane.Buziaczki,kochani i udanej podróży!C
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy!
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, ze jak zwykle napiszesz nam jak wyszły i czy smakowały tak jak u Mamy?
Buziaki:)
Też takie robię, jednak u mnie nazywamy je racuchami.
OdpowiedzUsuńU nas racuchy mają bardzo ubogie składniki.
UsuńPączkom kładzionym z łyżki nazwę "kudłacze" nadaliśmy my jako dzieci i tak już zostało:)
Podobne trochę do tych z serków dania, ale na drożdżach na pewno lepsze. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKiedyś takie jadłam i pamiętam, że bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńA nazwa kudłacze bardzo mi się podoba! :D
Pozdrawiam serdecznie!
Ale fajna nazwa, kocham domowe pączki w każdej postaci, chociaż sama jeszcze nie ich nie przyrządzałam, pychotka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kształty :-) pyszności kochana. Z chęcią bym wpadła na kawkę :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też mówi się na nie racuchy. Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszne.
u nas mówi sie na nie strzępaczki :D
OdpowiedzUsuńale pyszne są i to jest najważniejsze
Kształty są bajeczne :) Nigdy takich nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńU mnie na takie kudłacze zawsze robiła babcia, ale mówiła na to chrusty
OdpowiedzUsuńdrożdżowe. Pyszne
Są bardzo pyszne ale ja pamiętam je pod nazwą racuchy nawet w moich przepisach posiadam wycięty przepis z gazety ooooo juź pięknych parę lat 30 to napewno. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. 💓
OdpowiedzUsuń