Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso.
Składniki:
-duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg)
-solanka:
1,5 l wody
7 dkg soli
po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone)
kilka listków laurowych
pokrojone drobno 2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka słodkiej papryki
-dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki
Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny
wkładamy do niej filety.
Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy.
Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety.
Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 40 minut.
Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy
i zapiekamy.
Smacznego!
Piękne białe mięsko :) Za dzieciaka tylko takie nam smakowało :D
OdpowiedzUsuńChyba dla większości dzieci każda żyłka, chrząstka czy małe przebarwienie to byłą zgroza na talerzu xD
Uwielbiam taki z indyka.
OdpowiedzUsuńTen filet wyszedł rewelacyjny,smak pewnie idealny;)
OdpowiedzUsuńCzęsto tak robię. Uwielbiam smak i aromat. Na kanapki, do sałatki czy na obiad :-)
OdpowiedzUsuńAleż zgłodniałem :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięsko z rękawa i robię często, chociaż troszkę inaczej:) Wasz filet wyszedł superowy i patrząc na te zdjęcia, aż czuję ten zapach ;)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakie bialutkie mięsko :)
OdpowiedzUsuńTo mięsko wygląda bardzo apetycznie. Idealne na kanapki :)
OdpowiedzUsuńMoja mama często piecze mięso w rękawie, bardzo je lubię ;)
OdpowiedzUsuńrękaw jest idealnym rozwiązaniem przy pieczeniu mięsa:)
OdpowiedzUsuńi na bank jest lepsze od wszystkich sklepowych wędlin:)
Bardzo lubię takie mięsko pieczone w rękawie. Pycha
OdpowiedzUsuńdelikatne i soczyste mięsko! Na obiad albo na kanapki - będzie pysznie:)
OdpowiedzUsuń