Znakomity dodatek do wielu potraw.
O jego walorach nie będziemy pisać, ponieważ są powszechnie znane.
Składniki:
-30 dkg korzeni chrzanu
-2-3 jabłka
-4-5 łyżek słodkiej śmietanki
-sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Chrzan i jabłka obieramy.
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne.
Dzielimy na mniejsze części.
Do maszynki zakładamy sitko do maku.
Na wylot zakładamy woreczek foliowy i ściśle zawiązujemy.
Do podajnika wkładamy równocześnie kawałki jabłek i chrzanu
i mielimy.
Delikatnie zdejmujemy woreczek,
masę przekładamy do miseczki,
dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku
i przekładamy do słoiczków.
Zakręcamy i gotowe.
Doskonały dodatek do wędzonych wędlin
i nie tylko.
Smacznego!
Uwielbiam jako dodatek na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam chrzanu z jablkiem. Najwyzszy czas to zmienic. Polowanie na chrzan czas zaczac.
OdpowiedzUsuńChrzanik smakuje wybornie:) Trzeba tylko wybrać opcję:jeśli ma mieć moc -to dodajesz dwa duże jabłka a jeśli ma być łagodny - to nawet cztery:) Wstawiamy mięsko do pieczenia, chrzan z jabłkiem do tego pasuje idealnie:)
UsuńBuziaki:)
Ja za chrzanem nie bardzo przepadam, ale moi rodzice bardzo lubią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
nie lubię ale nie znaczy że nie robię takiego chrzaniku, bo to przysmak mojego M i żadne święta się bez niego nie obejdą:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Lubimy chrzan. Ok nie jemy go często ale z takich dodatków to właśnie chrzan nam przypada do gustu ale z jabłkiem jeszcze nie próbowałyśmy :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie Dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny boski przepis. Chrzan wyborny, chyba najbardziej smakował całej rodzince z wszystkich przysmaków wielkanocnego śniadania��
OdpowiedzUsuń