Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb.
Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.
Składniki:
-1 kg mąki pszennej 650
-750 ml bardzo ciepłej wody
-250 ml żurku naturalnego
-10 dkg drożdży
-łyżka soli
-łyżka cukru
-ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu
Drożdże i cukier mieszamy w wodzie.
Dodajemy sól i dolewamy żurek.
Dosypujemy ziarna i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy.
Wykładamy do natłuszczonych blaszek
i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C
i pieczemy 60 minut.
Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek i gotowe.
Smacznego!
Za przepis dziękujemy Ani - sąsiadce Celinki :)
Smaczny chlebuś, mam też podobny przepis z sieci, ale nie piekłam jeszcze takiego chlebka, napewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek. Pyszny musi być :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek! Na pewno był pyszny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA faktycznie! Coś kiedyś słyszałyśmy, że można chleb upiec na żurku :D Super wyszedł!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Muszę kiedyś się odważyć i własny chleb upiec. Na razie tylko podziwiam u innych :)
OdpowiedzUsuńTen chleb jest prostszy do upieczenia niż ciasto:)
OdpowiedzUsuńWystarczy łyżką wymieszać składniki, przełożyć do blaszek i po 15 minutach wstawić do piekarnika. Po godzinie dwa piękne bochenki mamy gotowe a smakuje naprawdę wyjątkowo:)
Oj,to prawda! Zawsze bałam się mieszania,wyrabiania a tu "ciach mach" i chlebek gotowy!Cała rodzinka zajada az miło!I co najwazniejsze-żadnych problemów z żołądkiem.Polecam,bo naprawdę warto upiec swój chlebek.Buziaczki dla Was i pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwidzę że chlebki wyszły Ci ładniejsze niż moje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ania-sąsiadka Celinki
Jakie piękne chlebki, o takim pieczywie jeszcze nie słyszałam, kiedyś pokuszę się o zrobienie swojego:)
OdpowiedzUsuńŻurek kiszę sama - może być ??
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można dodać domowy żurek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Aniu
OdpowiedzUsuńbardzo dziękujemy:)
Twój chlebek pieczony jest u niemal wszystkich naszych koleżanek, bo nie wymaga szczególnych zabiegów, zawsze wychodzi, no i przede wszystkim jest przepyszny:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
upiekłam w nocy - pycha :)
OdpowiedzUsuńHmm szukaćm przepisu na chleb do żurku, taki zamiast miski, a'la dzbanek, ale ten też jest ciekawy
OdpowiedzUsuń