Bułeczki na śniadanie, na kanapki do pracy
a i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki 650
-4 dkg drożdży
-łyżeczka cukru
-250 ml ciepłej wody
-łyżeczka soli
-4 łyżki oleju
-nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody,
4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dolewamy pozostałą wodę,
dodajemy sól i pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie,
dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek
i tniemy na porcje.
Z każdej porcji formujemy bułeczkę
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 25 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Super bułeczki, ja ciągle piekę jakieś pieczywo, już w sklepach nie kupuje :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo, ja piekę dosyć często a Twoje kuszą mnie do upieczenia
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki śniadaniowe. Mniam
OdpowiedzUsuńKiedy my ostatnio jadłyśmy domowe pieczywo.... wieki temu! Takie kanapeczki są boskie :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe bułeczki wyglądają przepysznie i jestem pewna że tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki i tak pięknie wyrosło ciasto. Chętnie bym zjadła takie własne pieczywo. Jeszcze nie piekłam, ale kiedyś będzie ten pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i na pewno bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńO jak ja uwielbiam takie bułeczki!
OdpowiedzUsuń