Spakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki,
kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad.
Składniki:
-główka włoskiej kapusty
-ok. 80 dkg mielonego mięsa
-ok. 1/2 kg kiszonej kapusty
-6 średnich ziemniaków
-10 dkg wędzonego boczku
-cebula
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, słodka papryka
-przyprawa do bigosu
-przyprawa barbecue
-olej
-marchewka
Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ).
Boczek kroimy w drobną kostkę
a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawą barbecue,
dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy.
Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej.
Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy.
Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą do bigosu.
Układamy na nich po 2-3 plasterki ziemniaka,
na nich porcję kiszonej kapusty,
na niej porcję mięsa
a na niej plasterek ziemniaka.
Zwijamy liście tak, jak gołąbki.
Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu.
Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem
i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 45 minut.
Obiad gotowy.
Smacznego!
Niby zwykłe gołąbki a tu niespodzianka :D Jak zwykle niby prosty ale genialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńApetyczne i to bardzo;)
OdpowiedzUsuńGołąbek inaczej. Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiady. Szkoda, że są takie pracochłonne.
az sie glodna zrobiłam na noc :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Panią do Liebster Blog Award 2015 -- http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html
OdpowiedzUsuńBardzo fajne gołąbki. Świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe gołąbki :)
OdpowiedzUsuńKapuściane kanapki :D Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńTakie troche inne gołąbki, super pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób na obiad :)Rzeczywiście danie podobne wyglądem do gołąbków, a jednak nieco inne :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na gołąbki:) niektórzy lubią tradycyjne podawane z ziemniakami, więc im szczególnie powinny smakować;)
OdpowiedzUsuńZostało ciut dla mnie ;) Niebo w gębie....i znów na nocce pożarłam hahaa.
OdpowiedzUsuńno to wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń