Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.
Składniki:
-10 dkg drożdży
-3 łyżeczki cukru
-600 ml ciepłej wody
-3 łyżeczki soli
-5 szklanek mąki pszennej 650
-2,5 szklanki mąki żytniej
-3-4 łyżki oleju
-głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,
sezamu, siemienia lnianego, itp
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, pozostałą mąkę,
wstępnie wyrabiamy, dodajemy olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna
i wyrabiamy ciasto chlebowe.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje
i formujemy bochenki.
Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.
Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy chleb
i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
Pieczemy 50 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia chleby smarujemy krochmalem.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!
Jaki piękny chlebek w środeczku :)
OdpowiedzUsuńTakie chlebki są super, a złaszcza ta uśmiechnięta kromka :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Jeszcze nigdy samodzielnie nie piekłam i patrząc na takie piękne wypieki nabieram coraz większej ochoty na zrobienie. Tylko się boję, że mi nie wyjdzie. Jakoś chleb zawsze kojarzy mi się z wyższą szkołą jazdy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały domowy chleb. Uwielbiam zapach pieczonego chleba :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka ja też kiedyś tak myślałam. Wystarczy spróbować i jeśli nawet pierwszy nie będzie idealny - to nie należy się zrażać tylko piec następne. To naprawdę nie jest trudne a smak domowego chleba zrekompensuje wszystko:)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam domowego chleba, a Twój wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuń