Sezon jagodowy w pełni, więc trudno się oprzeć pokusie
ugotowania sobie szybkiej i bardzo lekkiej zupy jagodowej.
Wierni tradycji przygotowujemy ją oczywiście z domowym makaronem.
Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno.
Składniki:
-1/2 kg jagód
-1,5 l wody
-cukier do smaku
-łyżka mąki ziemniaczanej
-domowy makaron
Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga.
Wodę zagotowujemy i studzimy.
Dosypujemy oczyszczone jagody.
Gotujemy nie dłużej niż 5 minut.
Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną,
mieszamy i dolewamy do jagód.
Zagotowujemy i dosładzamy według uznania.
Dodajemy ugotowany makaron i zupa gotowa.
Można dodać słodką śmietanę.
Smacznego!
Pyszności. I to jeszcze z domowym makaronem :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłyśmy nigdy takiej zupy jagodowej. Piękny jest na pewno po niej uśmiech :D
OdpowiedzUsuń