Wątróbka drobiowa w innym wydaniu,
razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie.
Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm:
-4 jajka
-2 łyżeczki mąki pszennej
-2 łyżki mleka
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-25 dkg wątróbki
-1 niewielka marchewka
-kawałek pora
-1/3 czerwonej papryki
-szczypiorek
-przyprawa do kurczaka
-słodka papryka
-olej do smażenia
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy,
przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką,
skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Warzywa kroimy w drobną kostkę.
Wątróbkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.
Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju.
Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami.
Przygotowujemy ciasto na omlety.
Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju.
Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy połowę ciasta,
na niej układamy połowę wątróbki z warzywami
i posypujemy szczypiorkiem.
Smażymy na średnim ogniu
i teraz najtrudniejszy moment:
odwracamy naszego omleta na drugą stronę
i smażymy do zrumienienia.
Zdejmujemy z patelni i gotowe.
Smacznego!
Bardzo ciekawy dodatek do omletu :) Tak też musi smakować :)
OdpowiedzUsuńSmakuje chyba jeszcze lepiej niż wygląda:)Warto się skusić:)
OdpowiedzUsuńPozdrarwiamy!
Niestety wątróbki nie lubię, ale pomysł ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńTak już jest, że nie wszystko lubimy. My też mamy potrawy, które omijamy:)
OdpowiedzUsuńNa szczęście jest duży wybór dodatków do omletów:)
Oooo mój małżonek by się oblizywał :)
OdpowiedzUsuńKolejna pysznośc na blogu!!! pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuń