Wersji gryczanek ( hryczanek ) jest wiele.
My mamy swoją wersję, którą można przygotować
na różne sposoby, ale o tym później.
Składniki:
-70 dkg obranych ziemniaków
-30 dkg ziemniaków ugotowanych
-1 średnia cebula
-1 ząbek czosnku
-30 dkg mięsa mielonego
-10 dkg kaszy gryczanej
-sól, pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-odrobina masła
Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem.
Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu.
Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach,
odcedzamy, ale nie wyciskamy.
Mięso i kaszę gryczaną mieszamy razem,
przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy
połowę tartego czosnku i cebuli.
Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy
solą i pieprzem.
Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki,
po odsączeniu ziemniaków.
Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem.
Napełniamy je masą ziemniaczaną tak,
aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi.
Następnie wypełniamy naczynka mięsem.
Przykrywamy warstwą ziemniaków,
na wierzch kładziemy odrobinę masła
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 35-40 minut.
Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi
z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki z mięsem i kaszą
i usmażyć placki na patelni.
Smacznego!
Bardzo fajne i sycące danie :)
OdpowiedzUsuńŁał, świetny pomysł! Wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńJedno naczynie na 1 osobę? wygląda na spore danie.
OdpowiedzUsuń