Warto spróbować dżemiku truskawkowego z dodatkiem imbiru.
Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu
i daje wyjątkowy smak i zapach.
Składniki:
-1,5 kg truskawek
-0,5 kg cukru
-2-3 dkg świeżego, tartego imbiru
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy,
przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem
i gotujemy na małym ogniu
do odparowania wody.
Kiedy dżem zgęstnieje dodajemy utarty świeży imbir
i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.
Gorący dżemik wlewamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Z imbirem jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z imbirem.Ale to dobry pomysł,by wykorzystać go właśnie w tym celu.
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest taki domowy dżemik:)
OdpowiedzUsuńNigdy imbir nas nie przekonał do siebie mimo, że starałyśmy się go próbować w różnych potrawach i deserach. Wątpimy, że w dżemie truskawkowym mimo ubóstwianych truskawek nas by zachęcił.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego połączenia z imbirem :)
OdpowiedzUsuń