Postanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa.
Efekt nas zaskoczył.
Składniki:
-ok. 4 szklanki mąki
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-1 jajko i 3 żółtka
-6 dkg masła lub margaryny
-aromat
-szczypta soli
-tabliczka czekolady
-2 łyżeczki kakao
-barwniki spożywcze
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko, sól, aromat, stopniowo dosypujemy mąkę,
na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 4 części.
Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao,
do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze.
Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasta wyrosły.
Rozwałkowujemy na dość grube placki
i kroimy na dowolne kawałki.
Układamy w dowolnej kolejności w natłuszczonej formie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 100 st. C
i zwiększamy temperaturę do 160 st. C.
Pieczemy 45-50 minut.
Po wystudzeniu możemy posmarować czekoladą
i posypać wiórkami lub orzechami.
Każdy kawałek babki wygląda inaczej.
Smacznego!
Fajne kolorki wyszły z tymi barwnikami, a sama babka jeszcze przed pieczeniem wyglądała obłędnie :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł :-) ciacho wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ta baba i super pomysł :)
OdpowiedzUsuńHaha super wygląda w przekroju :D Co za pomysł! Już nie mówimy o niespotykanym sposobie podania :)
OdpowiedzUsuń