Bardzo proste ciasto na dużą blaszkę.
Składniki:
-5 jajek
-2 szklanki cukru
-4 szklanki mąki
-2 szklanki mleka
-1 szklanka oleju
-2 łyżki kakao
-3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-słoiczek dżemu
-aromat
Jajka ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, aromat, mleko i miksujemy.
Dodajemy olej i miksujemy.
Dodajemy przesiane kakao i miksujemy.
Dodajemy dżem i mieszamy łyżką.
Przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 60 minut.
Wystudzone ciasto możemy polać czekoladą.
Smacznego!
Chyba wszyscy kochają murzynki:)) Ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCiasto , które zawsze się sprawdza i bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglada na proste i na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuńJak murzynek to tylko z dżemem :D Tylko i wyłącznie taki wchodzi w grę :D
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciacho, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa takie polane polewą :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńMurzynka potrafiły upiec nawet dzieci.
OdpowiedzUsuńPamiętamy jak piekliśmy go jeszcze
w prodiżu:)
Oczywiście obowiązkowo polany polewą kakaową:)
Czasami taka blaszka na podziałkę potrzebna. Super szybkie i smaczne 👍👍👍Dziękuję pozdrawiam 💗-decznie.
OdpowiedzUsuń