Nie ukrywamy, że ciasta drożdżowe lubimy najbardziej.
Dziś propozycja bułeczek z kokosowym wypełnieniem.
Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki pszennej
-1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana
-4 dkg drożdży
-2 łyżki cukru
-250 ml ciepłego mleka
-7 dkg masła
-szczypta soli
-ekstrakt wanilii
Składniki masy kokosowej:
-20 dkg wiórków kokosowych
-200 g słodkiej śmietanki
-2/3 szklanki cukru trzcinowego
-1 białko jajka
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 mleka, 1/2 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko i 2 żółtka, ekstrakt wanilii,
pozostałe mleko i stopniowo mąkę.
Wyrabiamy ciasto.
Na koniec dolewamy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie podgrzewamy śmietanę z cukrem trzcinowym
i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru.
Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do przestudzonej masy wiórkowej
i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Wycinamy duże i małe krążki.
Z części ciasta formujemy małe kulki.
Krążki promieniście nacinamy na brzegach i układamy
na blaszce z papierem do pieczenia.
Na dużych krążkach układamy masę kokosową, na niej małe krążki,
na nich masę kokosową, palcem robimy centralne wgłębienia
a w nich układamy kulki z ciasta.
Kiedy wyrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na 15 minut.
Smacznego!
Wspaniałe i pomysłowe drożdżówki.
OdpowiedzUsuńAle fajne drożdżóweczki. Z chęcią bym taką zjadła :-)
OdpowiedzUsuńTym razem ja się wpraszam, od razu na dwie. ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne te drożdżóweczki i takie rumiane. Pyszności w sam raz do herbatki :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie się świecą :D Takie wypasione drożdżówki to my rozumiemy :P
OdpowiedzUsuń