Delikatne ciasto drożdżowe a w środku gruszki i żurawina.
Składniki:
-ok. 4 szklanki mąki
-300 ml ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-10 dkg masła
-3 żółtka i jajko do smarowania
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-aromat
-2 łyżki oleju
-gruszki z zalewy
-garść żurawiny
-można dodać garść orzeszków ziemnych
Gruszki, żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę.
Gruszki odsączamy.
Wszystko łączymy razem.
Z drożdży, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i kilku łyżek mąki robimy rozczyn
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól, aromat, żółtka i stopniowo mąkę.
Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm
i kroimy na kwadraty ok. 10 x 10 cm.
Na każdy nakładamy przygotowane wcześniej owoce.
Zbieramy brzegi ciasta i formujemy sakiewki.
Spód każdej sakiewki zanurzamy w oleju i układamy ściśle w foremce.
Postawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut.
Wyjmujemy i gotowe.
Odrywamy bułeczki a w środku ...
Smacznego !
Piekny deser !! Rany ale mi smaka narobilas ;-)
OdpowiedzUsuńZ takim ciachem walentynki udane na 100%! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja,rozpływa się w ustach, no i w środku niespodzianka :)
Zupełnie inaczej smakuje z tym nadzieniem.Polecam ! Anka
świetny pomysł na pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNiespodzianka smakuje i to jest dla nas najważniejsze:)Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować cudownie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale drożdżówek z gruszkami jeszcze nigdy nie jadłam, ale na pewno takie połączenie jest doskonałe ;)
OdpowiedzUsuń