Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.
Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty
jest smacznym daniem obiadowym.
Składniki:
-solone filety śledziowe
-czerwona i biała cebula
-olej
-pieprz
-słodka papryka
-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek
i ogórek konserwowy
Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki.
Białą cebulę kroimy w ćwierćplasterki a czerwoną w plasterki.
Na dno naczynia wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i papryką
i układamy cebulę a na niej pokrojone filety.
Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem.
Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.
Smacznego!
piekne !
OdpowiedzUsuńTen półmisek to małe dzieło sztuki! Rewelacja, ja kompletnie nie mam ręki do tworzenia podobnych dekoracji. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:) jesteśmy przekonani, że potrafisz stworzyć jeszcze ciekawsze dekoracje:)Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńPolska tradycja górą! Smacznie,zdrowo,tanio i tak "wigilijnie".W dodatku misternie ozdobione!Celina
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne! Już nie mogę doczekać się Świąt ;)
OdpowiedzUsuń