Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań,
bez których stół wigilijny byłby smutny.
Składniki na ciasto:
-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki
-2 żółtka i jedno całe jajko
-2 łyżki zimnej wody
-szczypta soli
Składniki masy makowej:
-15 dkg mielonego maku
-2 i 1/2 szklanki mleka
-4-5 łyżek miodu
-garść orzechów włoskich i garść rodzynek
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Pozostawiamy do przeschnięcia.
Zagotowujemy mleko.
Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
Dodajemy do smaku miód.
Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka.
Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut.
Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy do masy makowej.
Dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper, typowo świąteczny klimat. :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie,zdrowo...kolorowooooooooo :D
OdpowiedzUsuńCzęsto robię łazanki, ale takiej wersji nie znam. Wyglądają zachęcająco:) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńZachęcamy do spróbowania i czekamy na opinię.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńŁazanki własnej produkcji są rewelacyjne! Taka potrawa smakuje najlepiej.Dziękuję za przepis na makaronik. Trochę więcej pracy,ale warto.C
OdpowiedzUsuń