Kurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.
Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości
od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,
takie, jak filety z udek.
Składniki:
-skórka z kurczaka
-10 filetów z udek
-podwójna pierś z kurczaka
-20 dkg wątróbki drobiowej
-1 duża czerstwa bułka
-duża natka pietruszki
-1/2 kostki margaryny
-szklanka mleka
-bułka tarta
-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru
-ząbek czosnku
-olej
Bułkę moczymy w mleku.
Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.
Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.
Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.
Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.
Na farszu układamy warstwę udek.
Przykrywamy skórką.
Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.
Posypujemy słodka papryką.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,
posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczaka
i skrapiamy olejem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia
i pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe.
Studzimy, zdejmujemy sznurek i ...
Dziękujemy pani Basi za znakomity przepis.
Smacznego!
jak zobaczyłam przepis to pomyślałam "no tak, fajnie, tylko ja nie umiem tak jak Maminek wyciągnąć kości z kurczaka" A tu taka niespodzianka!
OdpowiedzUsuńJak będzie troszkę więcej czasu-to pokażemy jak pozbawić kurczaka kostek, bo to nie jest trudne, tylko trzeba poświęcić troszkę czasu a tego stale brakuje:)
OdpowiedzUsuńA jak zdobyć skórę z kurczaka ... oto jest pytanie :(
OdpowiedzUsuńSpodziewaliśmy się tego pytania:)
OdpowiedzUsuńPierwszy sposób - to kupić filety z kurczaka z kością i skórką i zdjąć skórkę, a filet wykorzystać do farszu.Drugi - to zdjąć skórkę z kurczaka, a mięsko wykorzystać na klops babci Zosi:)
Powodzenia:)
Przepyszny :) ja zawsze mam problem z wyciąganiem kości :(
OdpowiedzUsuń