Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.
Składniki na farsz:
-2 ćwiartki z kurczaka
-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej
-2-3 marchewki
-ząbek czosnku
-czerstwa bułka
-2 jajka
-susz warzywny, sól, pieprz
Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego
gotujemy jak na rosół.
Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek.
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej
-10 dkg masła
-2 żółtka i jedno jajko
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-szczypta soli
-1 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-łyżka wody
-jedno jajko do smarowania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, masło, śmietanę oraz drożdże
utarte z cukrem i wymieszane z wodą.
Zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.
Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Rozwałkowujemy na cienkie placki.
Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.
Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm.
Na brzegu układamy uformowaną porcję farszu
i zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę.
Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.
Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15-20 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Ależ przepiekne rurki, muszą być pyszne, uwielbiam takie dania, mniam:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł. Chociaż przyznam, że rurki najelpsze są z kremem ;) I ciekawi mnie wielce ten...hmm pomidor? Instrukcję krok po kroku poproszę.
OdpowiedzUsuńChyba nie posmakowałaś jeszcze rurek z mięsem. Te z kremem mogą się schować.
OdpowiedzUsuńCo do pomidora - instrukcje
i narzędzia niebawem otrzymasz
na adres F.A.O. Ł.I. :)
hehehe wiedziałam :))
OdpowiedzUsuńExtra! Rurki to pestka ,liczy się oprawa i wystrój.Oczy by jadły.Proszę o następne ekspozycje. :). Anka
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMasz swój ogromny wkład:)bardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)
Ja najpierw piekę rurki a później napełniam mięsem zazwyczaj z rosołu. :)
OdpowiedzUsuńWow genialne i do tego jak pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńRewelacja :) super pomysł :) a jednak można zrobić rurki bez foremki :)
OdpowiedzUsuń