Wyjątkowy dżemik na wyjątkowe okazje.
Wymaga niezwykłej cierpliwości, ale warto.
Aby otrzymać 2 słoiczki dżemiku musimy mieć ok. 1 kg dojrzałych i twardych
owoców dzikiej róży ( to ok. 350 szt. ).
Po wypestkowaniu otrzymamy ok. 1/2 kg czystych owoców.
W garnku zagotowujemy 100 ml wody i 1/2 kg cukru.
Wrzucamy owoce.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, kiedy syrop
zacznie gęstnieć.
Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Dżemik rewelacyjny! Podziwiam cierpliwość i wkład pracy.Ale jaki efekt!
OdpowiedzUsuńJaki pyszny dżemik, najlepszy taki domowy, te sklepowe mogą się schować:)
OdpowiedzUsuńDżemik różany to niemal "koronkowa"praca... ale warto. Pączek z takim nadzieniem to rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)
Uwielbiam dżem z róży i ten aromat , myy pycha :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń