W naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie.
Przydadzą się do ciast i deserów.
Składniki
-ok. 10 dużych gruszek
-1 l wody
-1/2 kg cukru
-2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
-goździki
Gruszki obieramy ze skóry.
Wycinamy gniazda nasienne.
Układamy w słoikach.
Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków.
Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy.
Pasteryzujemy 7 minut.
Smacznego!
PYSZNOŚCI.Na dodatek bardzo ciekawy BLOG.
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Jaka powinna byc pasteryzacja,w wodzie w kotle?czy w piekarniku elektrycznym?Czy mozna odrazu wstawiac sloje do kotła z chlodna woda, czy temperatura tej wody powinna byc taka jak temperatura w sloikach?
OdpowiedzUsuńGruszki zalewamy wrzącym syropem. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Na dnie garnka układamy gazę lub ściereczkę. Czas liczymy od momentu wrzenia wody w garnku. Gotujemy pod przykryciem.
UsuńPowodzenia:)
Woda w garnku powinna sięgać do 2/3 wysokości słoików.Gotujemy partiami a wstawiając kolejne słoiki nie czekamy aż woda w garnku przestygnie.
OdpowiedzUsuń