SPIS PRZEPISÓW

27 czerwca 2014

Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście



   Boczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł
na pyszny obiad.

Składniki:
-ok. 1 kg surowego boczku
-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków
-1/2 kg kiszonej kapusty
-2-3 ząbki czosnku
-1 marchewka
-sól
-pieprz ziołowy
-przyprawa do mięs
-olej



   Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs 
i skrapiamy olejem.
   Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew. 
Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem.
   Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek
i również skrapiamy olejem.


   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty.
Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem.


   Na środku układamy boczek.


   Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty.


   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 60 minut.


   Naczynie wyjmujemy z piekarnika.



   Wystarczy pokroić boczek, dołożyć upieczone ziemniaki i kapustę i obiad jest gotowy.


Smacznego!








6 komentarzy:

  1. pyszne danie:) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię taki ale w garnku rzymskim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek rzymski idealnie nadaje się do takich pieczonki. Czekamy na efekt,którym mamy nadzieję, że się pochwalisz:)

      Usuń
  3. a może to być np. schab lub karczek? piec tak samo długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć inne mięso a czas będzie ten sam ze względu na kapustę, która potrzebuje troszkę czasu.

      Usuń