Boczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł
na pyszny obiad.
Składniki:
-ok. 1 kg surowego boczku
-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków
-1/2 kg kiszonej kapusty
-2-3 ząbki czosnku
-1 marchewka
-sól
-pieprz ziołowy
-przyprawa do mięs
-olej
Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs
i skrapiamy olejem.
Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew.
Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem.
Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek
i również skrapiamy olejem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty.
Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem.
Na środku układamy boczek.
Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 60 minut.
Naczynie wyjmujemy z piekarnika.
Wystarczy pokroić boczek, dołożyć upieczone ziemniaki i kapustę i obiad jest gotowy.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńpyszne danie:) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńZrobię taki ale w garnku rzymskim
OdpowiedzUsuńGarnek rzymski idealnie nadaje się do takich pieczonki. Czekamy na efekt,którym mamy nadzieję, że się pochwalisz:)
Usuńa może to być np. schab lub karczek? piec tak samo długo?
OdpowiedzUsuńMożna użyć inne mięso a czas będzie ten sam ze względu na kapustę, która potrzebuje troszkę czasu.
Usuń