SPIS PRZEPISÓW

05 lutego 2014

Zapiekanka na chlebowych grzankach



   Nasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.

Składniki:

-pół chleba
-6 jajek
-kawałek kiełbasy
-10 dkg żółtego sera
-kilka pieczarek
-cebula
-10 dkg masła
-pieprz


   Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki 
a ser tarkujemy na dużych oczkach.


   Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.


   Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.


   Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasą


a kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.


   Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy.


   Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy 
roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut.


   Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.




   Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem ketchupu,


ale jak dołożymy plasterki pomidora, ogórka i odrobinę szczypiorku-zapiekanka zyska na smaku.


Smacznego!

   Podziękowania dla Tereni za świetny i smaczny pomysł !!!


















1 komentarz: