Nasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.
Składniki:
-pół chleba
-6 jajek
-kawałek kiełbasy
-10 dkg żółtego sera
-kilka pieczarek
-cebula
-10 dkg masła
-pieprz
Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki
a ser tarkujemy na dużych oczkach.
Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.
Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasą
a kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.
Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy.
Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy
roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut.
Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.
Zapiekanka jest już gotowa i można ją podać z dodatkiem ketchupu,
ale jak dołożymy plasterki pomidora, ogórka i odrobinę szczypiorku-zapiekanka zyska na smaku.
Smacznego!
Podziękowania dla Tereni za świetny i smaczny pomysł !!!
|
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń