Wiele razy, przy okazji przygotowywania różnych potraw gotowaliśmy rosół.
Nie wspominaliśmy, w jaki sposób go wykorzystujemy a my dorabiamy do niego makaron
domowy i mamy smaczny rosołek.
Do przygotowania makaronu potrzeba bardzo niewiele składników:
-2 żółtka oraz jedno całe jajko
-2 łyżki zimnej wody
-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki
-szczypta soli
Do miseczki wsypujemy szklankę mąki.
Dodajemy jajka, wodę i sól.
Po zagnieceniu powstanie luźne ciasto, do którego stopniowo dosypujemy resztę mąki.
Musi powstać zwarte ciasto, które nie klei się do rąk.
Dzielimy je na części, aby łatwiej było wałkować.
Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek.
Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło.
Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki.
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron.
Mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu,
ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek.
Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np.
w galaretce drobiowej lub w pierogach z pieca.
Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem.
Smakuje wybornie.
Smacznego!
A oto rosół z makaronem domowym
w wykonaniu Karinki :)
Pozdrawiamy :)
Makaron rewelacja! A z rosołem-delicja!!! Buziaczki dla kuchareczki i" kuchareczka".
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy.Trzeba przyznać,że
OdpowiedzUsuńto dzięki kuchareczkowi makaronik jest tak perfekcyjnie pokrojony:) Rosołek z domowym makaronem -to poezja smaku:)Pozdrawiamy serdecznie!
Mamo? A zostawisz mi końcówki? ;)
OdpowiedzUsuńJasne,że zostawiam:)przecież to nasza domowa tradycja:)buziaki
OdpowiedzUsuńStało się! Zrobiłam domowy makaron i powiem tylko, że jest to najlepsszy makaron na świecie Trochę się trzeba naugniatać i nawałkować, ale zdecydowanie warto.
OdpowiedzUsuńA co było do makaronu?:)
OdpowiedzUsuńSzpinak, serek i sos, bo to było ravioli ;) Re-we-la-cja!
OdpowiedzUsuńA przepis kiedy?Przecież to danie z opisu jest smakowite:)-Gordon Ramsey w starym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńI powtórka;)) do rosołu obowiązkowy! Raz jeszcze dziękujemy za przepis;)
OdpowiedzUsuńCała prawda...rosół bez domowego makaronu - to nie jest ten prawdziwy rosół:)
UsuńBuziaki