Faworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką.
Smażone tradycyjnie na głębokim oleju.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki
-4 dkg świeżych drożdży
-200 ml ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-2 żółtka
-2 łyżki roztopionego masła
-szczypta soli
-kieliszek alkoholu
-2-3 krople aromatu
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie.
Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy mleko i łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy
do wgłębienia w mące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Rozczyn wyrośnięty.
Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Dzielimy je na dwie części.
Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy
i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor.
Wyjmujemy na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu a po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
Faworki-palce lizać!
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńIts such as you read my mind! You appear to grasp a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or something.
OdpowiedzUsuńI think that you could do with a few % to force the message house a little
bit, however instead of that, this is excellent blog. An excellent read.
I'll certainly be back.
My weblog let get fuck