Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.
Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.
Potrzebujemy:
-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg
-3 plastry boczku wędzonego lub surowego
-cebulę
-3 marchewki
-ogórek kiszony
-2 ząbki czosnku
-ketchup
-przyprawę do mięs
-olej
-kawałek pora
Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Plastry delikatnie tłuczemy,
posypujemy je przyprawą do mięs.
Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki.
Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.
Plastry szynki smarujemy ketchupem.
Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.
Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.
Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem i rumienimy ze wszystkich stron.
Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa.
Gdy się zeszklą przekładamy do naczynia na zrazy.
Dolewamy 0,5 szklanki wody
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.
Gotowe.
Możemy je podać z frytkami i surówką zimową.
Smacznego!
I bardzo smaczny:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuń