Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.
Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.
Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.
Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ),
skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.
Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na kawałki.
Przyprawione mięso układamy na blaszce i podlewamy olejem pozostałym z marynaty.
Między części mięsa wkładamy jabłka, na wierzch układamy gałązki rozmarynu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem
na ok. 50-60 minut.
Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno.
Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego!
Przepis na kurczaka super. Mało pracy a smakuje że ho,ho.Wśród wielu przepisów ten najlepszy .Gorąco polecam ! AJ
OdpowiedzUsuńRewelacja, proste do zrobienia i pyszne w smaku.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńto danie niesamowicie kusi, te złociste udka, aż się proszą, by je schrupać :-)
Udka są przepyszne.Musisz je koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pieczonego kurczaka:)
OdpowiedzUsuńMyyy pyszne i jaki kolorek :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTakim obiadem to bym nie pogardziła.
OdpowiedzUsuńUdka są wyśmienite pycha.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńCieszy nas, że przepis się sprawdza.
Pozdrawiamy.
Uwielbiam takie udka ale z dodatek jabłek to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńUdka są wyśmienite.
OdpowiedzUsuń