Keks możemy sobie upiec wcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeć
a wtedy smakuje najlepiej.
Składniki:
-2,5 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru pudru
-20 dkg masła lub margaryny
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 łyżek mleka
-aromat rumowy
-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina )
Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).
Dokładamy rodzynki i żurawinę.
Oprószamy mąką i mieszamy.
Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy masło lub margarynę, miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskania
jednolitej masy.
Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnym
pęknięciom ciasta podczas pieczenia ).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem
na ok. 60 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
a oto efekt:
Smacznego!
Fajne kulinarne miejsce :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitamy na naszym blogu!
UsuńCieszymy się, że się Tobie podoba.
Pozdrawiamy :)
Keks to takie ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
Pysznie wygląda,robilam już keks ale z przepisów kuchni Lidla,wyszedł równie pyszny.
OdpowiedzUsuńpiękny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuń