Jeden z najszybszych obiadów.
Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.
Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy.
Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy.
Mieszamy i podgrzewamy.
Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy
i dolewamy do sosu musztardowego.
Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę.
Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę.
Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą.
Gotujemy przez chwilę.
Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka.
Nie wymagają dalszego gotowania.
Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką
z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu.
Pycha....
Smacznego!
Takich jajek nie jadłam całe wieki :-) bardzo lubię sos musztardowy :-)
OdpowiedzUsuńpyszne wiosenne jedzonko :)
OdpowiedzUsuń