Mała odmiana.
Odpoczywamy od mięsa.
Robimy rybę i to jaką?...
Rybę w cieście.
Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to baza
naszego dania.
Do tego:
-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybę
a na ciasto:
-1,5 szklanki mąki
-150 ml mleka
-2 jajka
-2 łyżki oleju
-pieprz ziołowy
-sól
-0,5 cebuli
-1 dkg drożdży
-0,5 łyżeczki cukru
-1 łyżka wody
Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.
Odstawiamy na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy ciasto.
W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody.
Nie muszą rosnąć.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże.
Miksujemy.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.
Mieszamy i ciasto mamy gotowe.
Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę.
Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.
Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę,
aby się zapiekło.
Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.
Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.
Ryba jest gotowa.
Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.
Smacznego!
Smak dzieciństwa! Pamiętam też jeden bardzo szczególny piątek 13-tego hehe :P
OdpowiedzUsuńRybka wyszła rewelacja! Kostki z mintaja, sos pomidorowy, a do tego surówka z kiszonej kapusty! Mniam!
OdpowiedzUsuńA jednak zdecydowałaś się na rybkę:)
OdpowiedzUsuńNam też narobiłaś smaku:)
Prezentuje się wyśmienicie, będę musiał wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń