Dziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.
Niewiele nam potrzeba, bo tylko:
-2 opakowania tortellini
-1 groszek konserwowy
-1 śmietana słodka 500 ml
-20 dkg chudej wędliny
-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego
-sól, pieprz
Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli, pieprzu i suche tortellini.
Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.
Zlewamy wodę.
Do tortellini wlewamy śmietankę.
Garnek musi w tym czasie pozostawać na malutkim ogniu, aż do chwili przełożenia
dania do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę.
Dosypujemy groszek konserwowy (odsączony).
Wszystko mieszamy.
Dosypujemy połowę opakowania sera.
Ponownie mieszamy.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy pozostałym serem.
Wstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut.
Kiedy wierzch jest rumiany możemy podawać na talerze.
Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty.
Smacznego!
Oj muszę spróbować tej wersji tortellini bo zawsze podawałam tylko w sałatce.
OdpowiedzUsuńTaka zapiekanka pychota :)
Fajny pomysł na pyszne danie :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń