Robimy pierogi z mięsem bez gotowania.
Przygotowujemy farsz, czyli:
-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.
My do wody dodajemy:
-jedną marchewkę
-opaloną cebulę
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-liść laurowy
-natkę pietruszki
-kilka suszonych grzybów
Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.
Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę
i cebulę i wszystko mielimy.
Do zmielonego mięsa dodajemy
-jedno jajko
-sól,pieprz
-przyprawę barbecue
i dokładnie mieszamy.
Farsz gotowy.
Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką.
Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe
poduszeczki.
Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem
i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem
i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.
Gotowe.
Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.
Smacznego!
Wyglądają obłędnie! Smakują pewnie też. Dodaję do świątecznej listy przepisów.
OdpowiedzUsuńPoprostu rewelacja. Takiego farszu nie znałam. Gorąco polecam bo kosztowałam. Pycha! Anka
OdpowiedzUsuńbardzo fajne :) nigdy nie robiłam pieczonych ale zachęcają te :)
OdpowiedzUsuńPycha, aż ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie próbowałem pierogów pieczonych, ale Twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmniam! przepyszne
OdpowiedzUsuń