Na lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.
-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół,
czyli do ok. 2 l wody dodajemy:
-2 marchewki
-opaloną cebulę
-3 ząbki czosnku
-ziele angielskie
-liść laurowy
-natkę pietruszki
-sól, pieprz
-kilka suszonych grzybków
-1opakowanie żelatyny ( 50g )
Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.
Marchewkę kroimy w plasterki, mięso w małe kawałki.
Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę.
Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołu.
Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować.
Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia.
Bardzo dobrze smakuje z marynatami.
Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet.
Smacznego!
Co to jest "warzywko" ?
OdpowiedzUsuńWarzywko -to gotowa przyprawa do potraw dostępna w sprzedaży.My używamy jej zamiast soli.
Usuńa ile zelatyny ?
OdpowiedzUsuńŻelatyny dodajemy 1 opakowanie ze wskazaniem ilości wody na 2,5 l czyli ok 50 g.
Usuń