SPIS PRZEPISÓW

17 kwietnia 2025

Roladki z piersi kurczaka z mięsem mielonym

 


Proponujemy roladki uniwersalne:
na ciepło do obiadu
lub
na zimno do kanapek.

       Składniki:

   -2 duże filety z piersi kurczaka
   -35 dkg mielonej łopatki
   -czerstwa bułka
   -jajko
   -przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek i cebula granulowana, harissa,
     szczypiorek liofilizowany
   -2 l bulionu warzywnego


Gotujemy bulion warzywny,
solimy do smaku i odcedzamy.


Mieszamy mięso z namoczoną bułką, jajkiem i przyprawami.



Filety nacinamy i rozbijamy.


Przyprawiamy z obu stron harissą i solą.


Nakładamy mielone mięso.


Zwijamy roladę.


Spinamy wykałaczkami.


Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.


Odwijamy z folii,
wkładamy do wrzącego bulionu
i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 25 minut.


Wyjmujemy i gotowe.



Na ciepło do obiadu:


Na zimno, jako przekąska:


Smacznego!























54 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują, na te święta już nie zdążę ich zrobić, ale przepis zapisuję. Dzięki za tak dokładne instrukcje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się z Twoich odwiedzin:)
      Roladki polecam!
      Miłych świątecznych dni życzę!

      Usuń
  2. Mmmm wyglądają cudownie :) Bardzo apetyczne danie, jak wiesz, moja rodzina jest bardzo mięsna i każdy taki obiadek to dla nas czysta rozkosz. Roladki wyglądają cudownie i na pewno smakują obłędnie. Sama takich nie robiłam, trzeba przyznać, że to rewelacyjna inspiracja na obiad. Bardzo chętnie, z największą przyjemnością się zainspiruję :D Cudowności, cudowności!
    Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa:)
      Ilość mięska można oczywiście podwoić. Roladki na zimno są zdecydowanie lepsze od nafaszerowanych chemią wędlin.
      Warzywa z bulionu można wykorzystać na bazę do warzywnego sosu np.do fasolki.
      Pozdrawiam cieplutko, pięknych i szczęśliwych dni życzę!

      Usuń
  3. Gracias ´por la receta. Tomó nota. Te mando un beso.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super, napewno pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Tak wygląda, że pobudziły się moje ślinianki. Podoba mi się, że pokazałaś krok po kroku na zdjęciach co i jak :)
    Wszystkiego dobrego na święta. Przyjemności, zdrowia, słońca i pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!
      Staram się pokazać kolejne etapy, bo to zdecydowanie ułatwia przygotowanie potrawy.
      Roladki polecam:)
      Dobrych świąt życzę i pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. These chicken breast rolls with minced meat sound delicious and versatile! I love that they can be served warm for dinner or cold for sandwiches, making them perfect for any occasion. The combination of ground meat, herbs, and spices like harissa and garlic must make for such a flavorful filling. I can already imagine how tender and juicy these rolls would turn out after cooking in the vegetable broth.

    It's a great recipe to prepare ahead of time too, especially since you can keep them in the fridge for a while before cooking or serving. Definitely a keeper for both weeknight dinners and casual get-togethers!

    Thanks for sharing this recipe! I might just give it a try soon

    OdpowiedzUsuń
  7. These chicken breast rolls with minced meat sound absolutely delicious and versatile! I love that they can be served both warm for a dinner or cold as a snack, making them perfect for any occasion. The mix of spices, especially the harissa, adds a nice touch of flavor. It seems like a recipe full of comforting flavors and satisfying textures. I can imagine these would make a great addition to any meal. Thank you for sharing this tasty idea! I just shared a new post you are invited to read: https://www.melodyjacob.com/2025/04/best-way-to-style-denim-on-denim-pointed-heels.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Cały ten obiadek wygląda tak pysznie i kolorowo (nawet jeden kurczak chyba zaraz zlezie z podeściku i zacznie ucztować :-D). Ja to bym nawet ten bulion solo zjadła, bo w garnku wygląda tak apetycznie i tyle w nim warzyw... Juz dawno nie robiłam roladek, a chyba zawsze i każdemu smakują i pięknie wyglądają w przekroju.
    Maminku kochany, najlepszych i najmilszych świąt, mam nadzieje, że się zdzwonimy, wiem, że to ja zawalam, bo albo mnie nie ma, albo brak zasięgu, albo se przypomnę w nieodpowiednim czasie. W każdym razie całuję i ściskam serdecznie :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu kochana
      Bardzo dziękuję za wszystkie pochwały:)
      Podpowiem, że warzywa z częścią bulionu wykorzystuję na bazę do fasolki z wędzonką ( przepis na blogu).
      A roladki polecam, bo są zdecydowanie lepsze od wędlin:)
      Marzyniu wiem, że masz noszenie i raczej trudno jest za Tobą nadążyć:) zgadamy się na pewno i nadrobimy zaległości.
      Dobrych Świąt życzymy!!!
      Buziaki i serdeczności dla Was:)

      Usuń
  9. Ojej ależ to wygląda!! Pewnie zmienię menu. Ty zawsze coś podsuniesz Maminku:) Pozdrawiam serdecznie i życzę byś te najważniejsze Święta przeżyła w zdrowiu, spokoju i radości w gronie najbliższych. Niech Zmartwychwstały Chrystus obdarzy Was wszelkimi łaskami ♥️🐣🐥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Janeczko!
      Trochę zmieniły się nasze preferencje i zdecydowanie więcej jest potraw gotowanych.
      Roladki polecam:)
      Tobie i rodzince życzę pięknych i szczęśliwych Świąt 🪺🌺🧡

      Usuń
  10. Pyszności :) Fajnie, ze pokazujesz kolejne etapy przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Felices pascuas. Te mando un beso.

    OdpowiedzUsuń
  12. Maminku, uwielbiam czytać Twoje wpisy z przepisami, bo dla mnie, kulinarnego tłuka, wszystko to o czym piszesz wyłożone jest jak przysłowiowej krowie na rowie i takie coś jest mi potrzebne, żebym w ogóle z niczego mogła zrobić coś :) A Ty to tak łopatologicznie i do tego każdy etap prac okraszony pięknym zdjęciem... no nic, tylko zakasać rękawy i brać się do roboty :)
    Niesamowicie apetycznie wyglądają te roladki i naprawdę wydają się łatwe w wykonaniu, może kiedyś zaskoczę M. takim wykwintnym daniem? Kto wie :)
    No i oczywiście, jak zawsze u Ciebie, piękne fotki, a danie podane, jak u królowej angielskiej, na pięknej zastawie...
    Nawet te zaglądające zza ziemniaków żółte kurczaczki są słodkie :)
    Pięknych dni i całusy gorące!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to roladki zebrały piękniste pochwały...i my przy okazji:)
      Żarcik taki:)
      Iwonko, bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa!Takie komentarze wprawiają w dobry nastrój i utwierdzają w przekonaniu, że to co robimy ma sens, że warto, że jest potrzebne:)
      Roladki polecam, bo naprawdę smakują wybornie!
      Uściski serdeczne przesyłam!!!
      i buziaki gorące!!!

      Usuń
  13. Cześć ;) Trochę spóźnione ale... Wesołych Świąt ♥ Mam nadzieję, że święta minęły ci miło ;)
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre życzenia zawsze są na czasie:) dziękuję i pozdrawiam cieplutko 🤗

      Usuń
  14. Uwielbiam takie roladki. Jak to mówią 100% mięsa w mięsie! Ja trzy tygodnie temu robiłam takie s brokułami ale mąż trochę grymasił. Myślę że te bardzo mięsne z pewnością by mu posmakowały!
    Kochana wszystkiego dobrego po świętach 🙂 gorące pozdrowienia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas najbardziej sprawdzają się właśnie takie, więc rozumiem Twojego męża, zje z czymś innym ale bez entuzjazmu:)
      Pozdrawiam i cieplutko🤗😘

      Usuń
  15. Piękne, efektowe i z pewnością bardzo smaczne roladki.
    Muszę koniecznie wypróbować Twój sposób na gotowanie w bulionie.
    Zwykle piekę roladki, ale te gotowane są pewnie o wiele delikatniejsze i soczyste.
    Serdecznie pozdrawiam i przesyłam uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane w bulionie są zdecydowanie lepsze, delikatniejsze i bardziej soczyste.
      To też pewna odmiana.
      Może niewielka ale zawsze to coś innego😉Warto spróbować:)
      Bulion można wykorzystać na barszcz ukraiński albo razem z warzywami(zmiksować) na bazę do fasolki z mięskiem:)
      Pozdrawiam serdecznie i dobrych dni życzę 🤗🧡

      Usuń
  16. Maminku kochany! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie takiej domowej wędliny jest skomplikowane. Dziękuję za kolejny przepis. Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest trudne, naprawdę:)
      Może to pokazywanie krok po kroku sprawia, że przepis trochę się dłuży ale w rzeczywistości idzie to szybko i sprawnie, a efekt końcowy rekompensuje poświęcony czas:) polecam!
      Pozdrawiam cieplutko i dobrych dni życzę 🤗🧡

      Usuń
  17. Te deseo un feliz fin de semana. Te mando un beso.

    OdpowiedzUsuń
  18. Roladki prezentują się wspaniale. 😍😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Polecam, bo dobrze też smakują:)
      Pozdrawiam 🤗

      Usuń
  19. O mniam! Nie robiłam jeszcze roladek. Ale bardzo lubię je jadać :) Przyznam szczerze, że z taką wersją spotykam się chyba po raz pierwszy. Na pewno wyszły przepyszne :) Lubię oba te mięsa. Jak zawsze przepięknie opisane i pokazane kroki :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz takie kombinacje, to te roladki będą Ci smakowały:)
      Polecam do spróbowania!
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Na pewno wypróbuje, jeśli umiejętności na to pozwolą :D Mój mąż uwielbia takie mięsne potrawy.

      Usuń
  20. Masz może jakieś porady aby taka rolada nie była sucha? Raz coś podobnego zrobiłam i na ciepło było pyszne ale jak wzięłam potem do pracy to miałam wrażenie, że było suche :/ Może to przez mozarellę light..
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozzarella raczej nadaje wilgotność.Tak przynajmniej jest kiedy dodaję ją do kotletów. Roladki były dość suche jak piekłam je w piekarniku, nawet w rękawie.Te gotowane są zdecydowanie bardziej wilgotne, kruche i delikatne.
      Spróbuj ugotować w bulionie:)
      Pozdrawiam cieplutko 🤗

      Usuń
  21. Roladki prezentują się smakowicie 😉
    Pozdrawiam serdecznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  22. Smacznie u Ciebie kochana, jak zawsze:)
    Serdeczności moc zostawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Odwzajemniam serdeczności i przesyłam uściski:)

      Usuń
  23. Świetna propozycja na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja mama robiła podobne roladki, których nie jadłam, dawałam bratu. :)))
    Moc pozdrówek posyłam do Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oddawałam bratu kaszę manną i budyń:))
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  25. Prezentuje się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń