Prawie wszystkie możliwe obiadki już były.
Chcieliśmy czegoś innego.
Wtedy pomysł na coś pysznego i szybkiego
podsunęła nam Maja.
Spróbujcie.
Naprawdę warto.
Składniki:
-40 dkg fileta z piersi kurczaka
-puszka drobnego groszku konserwowego
-czerwona papryka
-cebula
-25 dkg pieczarek
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, przyprawa Harissa
-1/2 szklanki ryżu
-szklanka bulionu warzywnego
-olej
Filet kroimy na kawałki.
Przyprawiamy, skrapiamy olejem i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy w kostkę.
Czosnek kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w grubą kostkę.
W głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju
podsmażamy cebulkę.
Dodajemy fileta z kurczaka i podsmażamy.
Dodajemy pieczarki i podsmażamy.
Dodajemy paprykę i groszek i podsmażamy.
Na końcu dodajemy ugotowany wcześniej ryż.
(Ryż zalewamy chłodnym bulionem warzywnym,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem,
na małym ogniu, aż wchłonie wodę ).
Chwilę podgrzewamy i gotowe.
Smacznego !
Majciu, dziękujemy za przepis : genialnie proste.
A jakie smaczne !
Mniam mniam, pysznie wygląda, chętnie bym zjadła 😁
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym sobie odmieniła smaki, bo ostatnio u mnie tylko ojczyzna - polszczyzna :-D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, co prawda nie jadam kurczaka, ale gdyby tak ugotować to bez groszku i pieczarek, pominąć czosnek i paprykę, to wyszłoby całkiem fajne danie. Pozdrawiam, W.
OdpowiedzUsuńMyślę, że połączenie bulionu z przyprawami i ryżem może być ciekawym daniem. Po co te dodatki😅 ale ktoś wymyślą... ech
UsuńKochane, przepis jest tak prosty, że jutro możecie zrobić sobie i rodzinie ucztę 😁
OdpowiedzUsuńTak sobie czytam i czytam, a że trochę jestem umysł matematyczny, to czy mi się wydaje, czy komentarz osoby W. sugeruje żeby ugotować tylko ryż z sola, pieprzem, olejem i bulionem? Mniam mniam jak się patrzy!
OdpowiedzUsuńMamuś, super przepis, cieszę się że Ci się spodobał, prezentacja jak zwykle na najwyższym poziomie XXX Maja
Bardzo dziękujemy. Czekamy na kolejne podpowiedzi. Buziolki😘
UsuńStrzał w dziesiątkę!Zestaw warzyw + kurczak+ ryż to jest wszystko,żeby dobrze,zdrowo i smacznie zjeść.A przy tym sobie pocieszyć oko!Ślicznie zaprezentowane, opisane,zresztą jak zwykle!A jak ktoś lubi sam ryż, to też może ugotować i jeść na sucho-po co się wysilać?-prawda?
OdpowiedzUsuńZgadza się. Przepis jest dla tych, którzy chcą sobie urozmaicić menu. Jak komuś nie pasuje, nie musi gotować. W końcu można się napić wody😅
UsuńBardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko😊
UsuńMaminku, polecam ci bloga Danusi (tej od bułeczek). Zresztą spotkałam ją osobiście (co się rzadko zdarza w blogosferze, bo wszyscy deklarujemy niekłamaną sympatię, ale na wizytę nie starcza nam czasu :-(, a Ona do nie przyjechała!) i wiem, że jest wspaniałym Mistrzem Kuchni. Nawet taka doświadczona kuchareczka jak TY może coś tam podpatrzeć :-)
OdpowiedzUsuńSerdeczne całuski - Marzynia
pyszne danie
OdpowiedzUsuńPysznie kochana :-) uwielbiam takie dania :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń