Sezon grzybowy wciąż trwa a ta fotka to najlepszy dowód.
Maślaki z pewnością wszyscy znają.
Dziś wykorzystamy je do zupy.
Składniki:
-maślaki
-2 l bulionu warzywnego
-4 ziemniaki
-marchew
-5 dkg kaszy ( u nas orkiszowa )
-odrobina wędzonki
-cebula lub drobny szczypiorek
-natka pietruszki
-słodka śmietanka
-sól, pieprz
Maślaki kroimy na kawałki,
ziemniaki i marchew i wędzonkę w kostkę.
Do wrzącego bulionu warzywnego wrzucamy
ziemniaki, marchew, wędzonkę, maślaki i kaszę.
Na niewielkim ogniu gotujemy ok. 25 minut.
Przyprawiamy do smaku.
Dolewamy śmietankę, zagotowujemy
i na koniec dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek
lub drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę.
Smacznego !
taka zupa by mi smakowała
OdpowiedzUsuńJak miło,że jesteście!Maślaczki przepiękne a zupa aż pachnie z ekranu! Jesień też ma swoje uroki-kolorowo,nastrojowo,aż chce się żyć.Zdjęcia jak zwykle cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie. Jesień jest cudowna. Kolorowe dywany liści pod stopami i te opadające i wirujace nad głową. Magia. Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńJa tam uwielbiam zupę leśną... Grzyby do gara, bez czyszczenia czy obierania, bo musi być trochę liści i igliwia koniecznie, zagotować i zupa leśna gotowa xxx
OdpowiedzUsuńW tym roku nie miałyśmy okazji jeść takich leśnych grzybów :/ Zupa wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU nas są jeszcze maślaki, ale Hurma i Czereda nie lubi ich zupie :-(
OdpowiedzUsuńFantastyczna zupka, mniam!
OdpowiedzUsuńTeż warto spróbować takiej zupki:) Będę niedługo w lesie to poszukam maślaków.
OdpowiedzUsuńKasia Dudziak
Maślaki są bardzo aromatyczne a zupa ma niepowtarzalny smak.
UsuńZawsze,kiedy już pojawią się w lesie to zupa musi być:)