Proponujemy kalafior w wersji indyjskiej.
Wystarczy kilka przypraw, aby kalafior nabrał nowego smaku.
Składniki:
-średni kalafior
-szczypta ziaren kuminu
-2-3 listki laurowe
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka ziaren pieprzu
-szczypta ziaren kolendry
-3 łyżeczki garam masala
-1 łyżeczka kurkumy
-3 ząbki czosnku
-łyżka oleju
-1/2 szklanki wody
-sól
Kalafiora dzielimy na małe różyczki.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy kumin
i zostawiamy do zbrązowienia.
Dodajemy kolendrę i gdy zacznie "strzelać"
dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Podsmażamy do zbrązowienia liści.
Dodajemy czosnek i różyczki kalafiora.
Podsmażamy 2-3 minuty mieszając.
Dodajemy kurkumę i przyprawę garam masala.
Dolewamy wodę.
Solimy,
przykrywamy i dusimy do pożądanej miękkości kalafiora.
Można podawać z osobno usmażoną piersią kurczaka.
Smacznego!
Uwielbiam indyjskie smaki, pycha☺☺
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Na takie dam się zaprosić :)
OdpowiedzUsuńKalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem :) Można go przyrządzić na wiele sposobów :D
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne i smaczne danie :) Uwielbiam kalafior z indyjskimi przyprawami i często robię curry z kalafiora.
OdpowiedzUsuń