SPIS PRZEPISÓW

26 maja 2017

Chlebek piknikowy



Pomysł piknikowego chlebka podsunęła nam Karinka.
Taki chlebek jest świetnym rozwiązaniem na piknikowe wyprawy.
Zamiast całego kosza różnych produktów zabieramy gotowy chlebek,
deskę nóż i dobry nastrój.

   Składniki:

-chleb lub bułka pszenna typu wek
-szpinak lub sałata lodowa
-szynka wędzona lub kiełbasa szynkowa
-żółty ser
-pomidory
-ogórek
-papryka
-sos czosnkowy lub tatarski
-przyprawy do warzyw


Z chleba odcinamy górę.


Ze spodu wydłubujemy środek.



Układamy warstwami składniki według uznania.







Smarujemy sosem, który będzie spoiwem.








Przykrywamy i dociskamy.


Zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce
na kilka godzin, najlepiej na noc.




Kocyk, chlebek i w plener !


Smacznego!

Dziękujemy Karince za takie pyszności i coś nowego
 w naszej kuchni :)



















14 maja 2017

Rolady z udźca indyka



Nasza propozycja obiadowa.

   Składniki:

-filety z udźca indyka
-ogórki kiszone
-marchewka
-cebula lub szczypior
-śliwki suszone
-musztarda
-przyprawy: cebula suszona, czosnek granulowany i niedźwiedzi, pieprz naturalny,
                    papryka słodka, sól


Mięso przyprawiamy przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki.

Rozbijamy tłuczkiem.


Mięso smarujemy musztardą.

Ogórki i marchew kroimy w słupki a śliwki w drobną kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.




Na mięsie układamy śliwki, ogórki, marchew i cebulę.


Zwijamy rolady.


Sznurujemy.



Wkładamy do woreczka do pieczenia, zapinamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na 45-50 minut.




Smacznego!










05 maja 2017

Kotlety schabowe w cieście



Proponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu.
Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe
a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku.

   Składniki:

-plastry schabu
-sól, pieprz naturalny
-papryka słodka i chili
-curry
-suszona cebula i czosnek granulowany

  Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ):

-1/2 dkg drożdży
-1/4 łyżeczki cukru
-100 ml ciepłego mleka
-przyprawy j. w. oraz czosnek niedźwiedzi
-2 jajka
-mąka pszenna
-olej
-odrobina masła


Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem.


Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką
i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.



Przygotowujemy ciasto.

Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Rozczyn wyrósł..


Dodajemy jajka i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto
miało konsystencję gęstej śmietany.


Dodajemy przyprawy oraz sól do smaku i mieszamy.


Dodajemy czosnek niedźwiedzi, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Na blaszkę z papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta.


Na cieście układamy schab.


Polewamy pozostałym ciastem.


Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C
ok. 20 minut.

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia
wierzch ciasta smarujemy odrobiną masła.




Smacznego!