Sezon ogórkowy w pełni.
Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe
z dużą ilością marchewki.
Składniki:
-ogórki
-młoda marchewka
-ząbki czosnku
-koper
-seler
-liście laurowe
-gorczyca
-ziele angielskie
-pieprz ziarnisty
Zalewa ( jedna porcja):
-3 szklanki wody
-1/2 szklanki octu
-łyżka soli
-4-5 łyżek cukru
Składniki zalewy należy zagotować.
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki.
Marchew obieramy.
Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu
i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku,
plaster selera.
Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką.
Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy
i pasteryzujemy 7-8 minut od momentu wrzenia wody.
Smacznego!
Takie słoiczki są potem świetne w zimę! Wyciąga się i już są pyszne ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
Już niebawem zacznie się zaprawianie ogórasków :D Nie możemy jeść ani kiszonych ani w occie ale zawsze je lubiłyśmy w sałatkach czy jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńTo Wasze ogórki? Moje mają dopiero liście :(
OdpowiedzUsuńOgórki kupione na targu, bo nie mamy własnych upraw:)
UsuńSłoiczki-marzenie!Wieczka dobrane do zawartości,etykiety tak samo,ekspozycja- jak zwykle u Was-przemyślana i miła dla oka.A ogórki z całą marchewką to "strzał w dziesiątkę"!Inspiracja do realizacji wkrótce.Buziaki
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękujemy.
UsuńKolorowe wieczka nie tylko fajnie wyglądają na słoikach ale też dobrze się spisują. Z innymi bywało różnie i wtedy tylko przetworów i pracy szkoda.
Pozdrawiamy gorąco.Buziaczki.