Babka kolorowa, prawie jak pisanka.
Składniki:
-625 g mąki 480
-5 dkg drożdży
-4 żółtka i jedno całe jajko
-9 łyżek cukru
-350 ml ciepłego mleka
-8 dkg masła
-łyżka kakao
-2 łyżki maku
-barwniki spożywcze
-szczypta soli
-aromat
Do kakao dolewamy 3 łyżki mleka i mieszamy.
Do maku 3 łyżki mleka i mieszamy.
Po łyżeczce mleka dolewamy do barwników.
Drożdże, łyżkę cukru i 100 ml mleka mieszamy,
dodajemy 3 łyżki mąk , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałego cukru dodajemy aromat, jajko i żółtka i miksujemy.
Dolewamy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, szczyptę soli,
3 szklanki mąki i miksujemy.
Dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto ręcznie.
Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto,
aż masło się wchłonie.
Połowę ciasta pozostawiamy jako bazę
a drugą połowę dzielimy na 5 części i do każdej dodajemy
po łyżeczce mąki oraz kolejno mak, kakao i barwniki.
Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Z kolorowych ciast formujemy wałeczki.
Ciasto bazę rozwałkowujemy na prostokąt
i kolejno, według uznania układamy wałeczki, formując rulon.
Przekładamy do natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy roztopionym masłem, nacinamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 165 st. C
i pieczmy k. 35 minut.
Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
Wspaniała babeczka, taka wiosenna :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowa! :) pięknie się prezentuje i zapewne jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńAle fajne kolorki powychodziły ;) a sama babka wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Fajna, nie słyszałem o takiej :D
OdpowiedzUsuńO matko, jak cudownie urosła! I tak ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWow! Nie dość, że mega urosła to jeszcze przezabawnie wygląda w środku :D Dla nas ekstra wypiek:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuń