Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.
Składniki:
-1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
-filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg)
-ząbek czosnku
-cebula
-natka pietruszki
-ok. 3 dkg masła
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
-1,5 l bulionu warzywnego
Fileta kroimy w drobną kostkę.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim,
dodajemy utartą cebulę i dokładnie wyrabiamy.
Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek,
wlewamy roztopione masło,
dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,
doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Z mięsa mielonego formujemy placek,
nakładamy porcję fileta
i zawijamy pulpety.
Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu
ok. 15 minut.
My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem,
ale można podać z pieczarkami,
sosem pomidorowym lub według własnego uznania.
Smacznego!
Zdecydowanie jest za wersją z marchewką i groszkiem, bo je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na widok takiego pysznego obiadku :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszny obiadek! :)
OdpowiedzUsuńPulpecik z niespodzianką w środku :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że najpierw były gotowane :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują :)
jakie tu pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pulpeciki :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń