Jeśli jeszcze ktoś nie próbował jajecznicy zapiekanej w piekarniku,
to szczerze polecamy.
Składniki na 4 porcje:
-6 dużych jajek
-5 dkg wędzonego boczku
-szczypiorek
-sól, pieprz
Naczynka kamionkowe natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pokrojony szczypiorek i mieszamy.
Pokrojony w drobna kostkę boczek wrzucamy
na dno naczynek.
Do naczynek rozlewamy masę jajeczną.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 30 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Jajecznica pierwsza klasa! no i zawsze to coś innego niż smażona na patelni.
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że nigdy nie jadłam tak przygotowanej jajecznicy. A wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńAle numer :) Nie wpadła bym na to :) Lubię pichcić i gotować (Co prawda od niedawna -ale lepiej późno niż wcale ) tylko nie zawsze mam pomysł co robić :) Dlatego tak lubię do Ciebie zaglądać.
OdpowiedzUsuńZawsze jest początek a potem jest tylko łatwiej:) Miło, że nasz blog jest pomocny:)
UsuńPozdrawiamy cieplutko:)
Ale rodzinka ma z Tobą dobrze! Nigdy nie są pewni czego spodziewać się na obiad :D Za każdym razem cuda! :D
OdpowiedzUsuńOooo...jaki miły komentarz:) mamy ciarki na skórze:) bardzo dziękujemy:)
UsuńŚwietny pomysł, nigdy tak nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńłoł! nie wpadłabym na to by jajecznicę piec:D
OdpowiedzUsuńŚwietna pomysłowa jajecznica
OdpowiedzUsuńTeż robię podobną, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńA czy mogę zastąpić szczypiorek drobno pokrojoną cebulą, i dodać majeranek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jak najbardziej🙂
UsuńPozdrawiam