Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej,
z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.
Składniki:
-4 duże ziemniaki
-1/2 kg mielonego mięsa
-cebula
-marchewka
-2 kiszone ogórki
-jajko
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-ząbek czosnku
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach.
Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki
i wydrążamy środki.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy połowę startej cebuli i ząbek czosnku.
Dokładnie mieszamy.
Marchew i ogórki kroimy w słupki
a pozostałą cebulę w piórka.
Połówki ziemniaków smarujemy roztrzepanym jajkiem,
przyprawionym solą i pieprzem ziołowym.
Mięso dzielimy na 4 części.
Każdą część układamy płasko na dłoni,
na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli.
Mięso zawijamy, formują owalny kotlet.
Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą.
Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu
żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.
Wyjmujemy z piekarnika,
dodajemy surówkę i gotowe.
Smacznego!
To jest "strzał w dziesiątkę"! Kapitalny pomysł na " mielone" bez smażenia.Z pewnością zrobię taki obiadek.Pozdrawiam jesiennie,ale gorąco!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki pewnie przeszły smaczkiem mięsa i były pyszne :)
Mniam pycha :-) świetne i bardzo syte danie :-)
OdpowiedzUsuńPychotka, rewelacyjny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to wygląda :) Ale wielgachne ziemniory xD
OdpowiedzUsuń