Ogórków w zalewie z curry jeszcze nie mieliśmy,
ale warto kilka takich słoiczków mieć w spiżarni.
Składniki:
-3 kg ogórków
-4 cebule
-2 łyżki soli
-3 szklanki wody
-szklanka octu 10%
-2 szklanki cukru
-łyżeczka curry
-łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Ogórki myjemy i kroimy w dowolne części.
Cebule kroimy w plastry.
Pokrojone zasypujemy dwiema łyżkami soli.
Mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Przygotowujemy zalewę:
zagotowujemy wodę
z cukrem, octem, curry, słodką papryką i pieprzem.
Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą,
zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut.
Pozdrawiamy Terenię i dziękujemy za przepis.
Smacznego!
Moja mama robi takie ogóreczki i są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDobroci :)
OdpowiedzUsuńTakie ogóreczki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPodobne ogóreczki robi nasza babcia ale dodaje dużo więcej słodkiej papryki :) Idealne do obiadu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ogóreczki, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne - prawda. Zrobiliśmy kolejne słoiczki i właśnie dodaliśmy więcej papryki:) Idealne!
OdpowiedzUsuńOgórki i curry to swietne zestawienie....Ola
OdpowiedzUsuńPostanowiłam zrobić ogóreczki z Twojego przepisu, gdyż mój miał trochę inne proporcje. I muszę powiedzieć, że coś pysznego. Zalewa jest w sam raz, nie jest kwaśna, bo takich nie lubię, lecz lekko słodka i mocno przyprawiona :). Tak zalane ogórki ładnie się prezentują. Na zimę w sam raz takie pyszności ;.
OdpowiedzUsuńCieszy nas, że ogóreczki trafiły w Twój gust:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
dlaczego ogorki sa miekie po otwarciu sloika
OdpowiedzUsuńMoże zbyt długo gotowane lub jakościowo złe ogórki.
OdpowiedzUsuń