Przypomniało nam się ciasto naszej Mamy.
Kojarzy się przede wszystkim z sezonem truskawkowym.
Udało nam się kupić truskawki z polskich upraw, prosto z pola,
z piaskiem, ale za to o niepowtarzalnym smaku.
Składniki:
-ok. 1/2 kg truskawek
-2 galaretki
-ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 %
-2 łyżki żelatyny
-cukier do smaku
-wanilia
-a na biszkopt:
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki 450
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier.
Dodajemy żółtka, wanilię,
na koniec przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy na wolnych obrotach.
Przelewamy do blaszki z papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C.
Rozpuszczamy galaretki w 300 ml wody każda, odlewamy z każdej 1/3
do oddzielnych miseczek.
Galaretki i upieczony biszkopt studzimy.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody.
Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem i wanilią.
Wystudzony biszkopt rwiemy na kawałki.
Śmietanę delikatnie miksujemy,
dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Galaretkę z mniejszych miseczek kroimy i dodajemy do śmietany.
Wrzucamy biszkopt, mieszamy i przekładamy
do formy z obejmą.
Umyte i osuszone truskawki kroimy i układamy w formie.
Zalewamy tężejącą galaretką z większych miseczek.
Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.
Gotowe.
Smacznego!
Deserek idealny! Truskawki w takich ciastach pasują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser. Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńZainteresowanie śmietanowcem jest tak duże,że musimy dodać kilka małych uwag:) Przede wszystkim cieszymy się, że przepis i samo ciasto jest ponadczasowe:)
OdpowiedzUsuńCiasto w oryginale, czyli w wykonaniu naszej Mamy miało
zdecydowanie większe rozmiary, bo rodzinne spotkania były dość liczne
a ciasto wszystkim bardzo smakowało.
Robione było w formie 28 cm, z 1,5 l śmietany, czterech galaretek,
4 łyżek żelatyny i dużego biszkoptu. My wykonaliśmy mniejszą wersję,
ale zawsze można ją powiększyć:)
Pozdrawiamy cieplutko i życzymy wielu miłych chwil przy śmietanowcu:)
a tych jajek to ile?
OdpowiedzUsuńA jajek trzy (3) :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciacho ,piękna prezentacja. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńto ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń