Nasze ulubione mięsko do kanapek.
Smak i zapach nie ma sobie równych.
Składniki:
-ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku )
-solanka ( jak do mięs pieczonych )
-słodka papryka
Około dwa dni przed pieczeniem boczek umieszczamy w solance,
wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy.
Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki,
płuczemy pod zimną wodą i osuszamy.
Boczek zwijamy w rulon i ciasno sznurujemy.
Posypujemy słodką papryką
i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 st. C na 60 minut.
Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30 minut.
Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę
do 140 st. C i pieczemy przez 40 minut.
Wyłączamy temperaturę a boczek pozostawiamy w piekarniku
na kolejne 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i z naczynia,
studzimy i po ok. 2 godzinach zdejmujemy sznurki
a boczek wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Wtedy możemy już, świeżutki - kroić w plastry.
Smacznego!
Jadałam taki za dzieciaka. Wspomnień czar. :)
OdpowiedzUsuńBoczuś jak marzenie ,wspaniale się prezentuje nic tylko zajadać )
OdpowiedzUsuńBez wątpienia jest przepyszny .
Przepis wart wypróbowania )
Wygląda solidnie i pysznie :) Oraz pięknie w przekroju :)
OdpowiedzUsuńKochani! Czy upiekę według Waszego przepisu,czy ugotuję-zawsze to jest przepyszne.A jeśli nic nie robię,to i tak uwielbiam tu zaglądać.Warto oczy nacieszyć,pozachwycać się i pochwalić MAMINKA za pomysły,za piękne zdjęcia,za estetykę,za wszystko!Gorące pozdrowienia!!!
OdpowiedzUsuńA boczek-no "miodzio"!!!
Mój mąż byłby zachwycony taką propozycją na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego dla wielbicieli mięsa :), niestety ja do nich nie należę
OdpowiedzUsuńMój mężczyzna byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńboczek wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńA co to za solanka? Nigdy nie robiłam wcześniej takich wędlin. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSkład solanki jest w przepisie :" Mięsa pieczone " :)
UsuńBoczek prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny boczuś, palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:))) A i sposób przygotowania nie wydaje się zbyt trudny :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle wielka chapa pysznego mięska!
OdpowiedzUsuń