Sezon grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowania
sałatki w zalewie octowej.
Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby.
Tam ujrzymy takie widoki:
Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.
Składniki na sałatkę:
-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )
-2 papryki
-3 marchewki
-5 cebul
Składniki na zalewę:
-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-15 czubatych łyżek cukru
-3 czubate łyżki soli
-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
( to samo do słoików )
oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterki
a paprykę w paski.
Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).
Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.
W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy woda
przestanie się pienić.
Grzyby zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną wodą.
Zagotowujemy zalewę.
Gdy zacznie wrzeć wrzucamy cebulę i marchewkę,
po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia.
Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Fantastyczna sałatka! Warto pójść do lasu,a potem mieć takie smakołyki. Piękne zdjęcia!!! Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńCzy tą sałatkę trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuńNie trzeba pasteryzować :)
OdpowiedzUsuńU nas się nie zbiera takich grzybków chociaż wiem, że są jadalne:) Bardzo interesujący przepis:) Super ta marchew:)
OdpowiedzUsuńTo są jedyne blaszaki jakie zbieram ale wylewam po gotowaniu wodę bo podobno szkodzi na wzrok
OdpowiedzUsuń