SPIS PRZEPISÓW

27 września 2014

Pasztet z pieczarkami



   Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.

   Składniki
-1 kg łopatki
-1/2 kg wątróbki drobiowej
-25 dkg pieczarek
-3 jajka
-2 czerstwe bułki
-1 marchew
-2 cebule
-2 duże ząbki czosnku
-garść suszonych grzybów
-pieprz ziołowy i naturalny
-warzywko, przyprawa do mięs
-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty


   Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
warzywko, ząbek czosnku, marchewkę, suszone grzyby oraz 2/3 łopatki.
Gotujemy do miękkości mięsa.


   Cebulę i czosnek kroimy w plastry.


   Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięs
i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek.



   Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby.
Rosół możemy wykorzystać na zupę.



   Moczymy i odciskamy bułki.
Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.


   Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy .


   Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem
i dokładnie wyrabiamy.


   Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki, 
mocno wciskając je w pasztet.


   Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.


    Pasztet gotowy.
Z podanej ilości składników wychodzą 2 foremki pasztetu.




   Po przekrojeniu ukazuje się taki oto obrazek :


Smacznego!















4 komentarze:

  1. Pasztet-palce lizać! Kochani! Macie fantastyczne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow !! SUPER POMYSŁ Z TYMI PIECZARKAMI..PIĘKNIE WYGLĄDA!ZAPRASZAM NA PASZTET Z KRÓLIKA:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-krolika.html

    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy i zachęcamy do spróbowania:)Pozdrawiamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, nie ma to jak domowy pasztet, wygląda przepysznie:))

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń