SPIS PRZEPISÓW

06 stycznia 2014

Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami



   Dziś w kapuściane liście zapakujemy farsz z kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa.
Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.


   Składniki:
-główka włoskiej kapusty
-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej
-0,5 kg mielonego mięsa
-6 pieczarek
-cebula
-3 ząbki czosnku
-2 marchewki
-przyprawa do mięs
-przyprawa warzywna
-przyprawa barbecue
-olej


   Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut.
Wyciągamy z wody i studzimy.
   Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego
parzenia.
Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.


   Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy 
-dodamy je do farszu.


   Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek.
Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę.
Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.


   Smażymy do momentu odparowania wody.


   Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.


   Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.


   Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.


   Układamy na tacy posypanej przyprawą do mięs.


   Na wierzchu również posypujemy przyprawą do mięs.


   Obsmażamy na oleju z obu stron.


   Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni oleju podsmażamy marchewkę. Kiedy jest zeszklona dolewamy
pół szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.


   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.


Gotowe.


   Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków.


Smacznego!















3 komentarze:

  1. Gołąbki na jutro! Dziękuję za podpowiedź, bo już brak mi pomysłów.Pozdrawiam i buźkam "wiosennie". Celka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiamy i życzymy smacznego obiadku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadła bym gołąbka :/ tylko robić się nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń