Dziś w kapuściane liście zapakujemy farsz z kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa.
Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.
Składniki:
-główka włoskiej kapusty
-20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej
-0,5 kg mielonego mięsa
-6 pieczarek
-cebula
-3 ząbki czosnku
-2 marchewki
-przyprawa do mięs
-przyprawa warzywna
-przyprawa barbecue
-olej
Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut.
Wyciągamy z wody i studzimy.
Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego
parzenia.
Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.
Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy
-dodamy je do farszu.
Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek.
Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę.
Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.
Smażymy do momentu odparowania wody.
Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.
Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.
Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.
Układamy na tacy posypanej przyprawą do mięs.
Na wierzchu również posypujemy przyprawą do mięs.
Obsmażamy na oleju z obu stron.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni oleju podsmażamy marchewkę. Kiedy jest zeszklona dolewamy
pół szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.
Gotowe.
Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków.
Smacznego!
Gołąbki na jutro! Dziękuję za podpowiedź, bo już brak mi pomysłów.Pozdrawiam i buźkam "wiosennie". Celka
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i życzymy smacznego obiadku:)
OdpowiedzUsuńZjadła bym gołąbka :/ tylko robić się nie chce ;)
OdpowiedzUsuń